Vlamkast 53

1792 CR Oudeschild

Tegenover de Spar

Neem contact met ons op +31(0)222-310783
Stuur ons een e-mail info@deoudevismarkt.nl
Volg de Oude Vismarkt van Texel op Twitter! Volg de Oude Vismarkt van Texel op Facebook!

Met een groep vis eten op Texel?


Meer
Openingstijden
Ma. tot zaterdag 08:30 tot 18:00 uur.

Vis Waddenzee

Bot
Leefgebied: Ondermeer de Noordzee en de Waddenzee.
Uiterlijke kenmerken: De bot is een platvis met een lichtgroen lichaam met donkere vlekken. De huid van de vis voelt aan als schuurpapier.
Lengte: Ca. 20-25 cm.
Gewicht: Ca. 350 gram
Voedsel: Garnalen.
Bereidingswijze: Bakken en stomen.
 
Harder
Leefgebied: Overal ter wereld, voornamelijk in kustwater.
Uiterlijke kenmerken: De vis heeft twee rugvinnen met vier stekels en twee buikvinnen.
Lengte: Ca. 50 cm.
Gewicht: Ca. 3 kilo.
Voedsel: Kleine wieren en bodemorganismen. Met dit eetpatroon wordt de harder ook wel de vegetariër van de Waddenzee genoemd.
Bereidingswijze: Grillen en bakken.

Haring
Leefgebied: De Waddenzee, de Noordzee, de Oostzee.
Uiterlijke kenmerken: Een zilverkleurig lichaam met teen grijsgroene of blauwgroene rug.
Lengte: Ca.20 cm.
Voedsel: Garnalen en kleinere vissen.
Bereidingswijze: Divers, van zoute haring tot rolmops en braadharing.

Paling (wilde)
Leefgebied: De modderbodems van grote delen van Europa en noordelijk Afrika. De paling heeft een voorkeur voor beschutte plaatsen.
Uiterlijke kenmerken: Een langwerpig lichaam met een bruine tot grijze kleur. De paling heeft onzichtbare schubben, een lage rugkam en een slijmerige huid.
Lengte: max 1,35 meter (wijfjes) en max 0,60 meter (mannetjes).
Voedsel: Kleine vissen en kleine ongewervelde.
Bereidingswijze: Bakken, stoven en roken.

Alle paling die De Oude Vismarkt van Texel verkoopt wordt duurzaam gevangen.
 
Poon rood
Leefgebied: De Noordzee en de Atlantische Oceaan.
Uiterlijke kenmerken: De rug en de bovenzijde van de vis zijn rood. De onderzijde van de vis is oranje of wit.
Lengte: ca. 30 cm.
Voedsel: Vrijwel alles dat kleiner is dan de poon.
Bereidingswijze: Bakken, roken en stoven. Slechts een derde van de poon is eetbaar. Door de stevige structuur is de vis prima geschikt om te roken.
 
Schar
Leefgebied: De Waddenzee en de Noordzee.
Uiterlijke kenmerken: Een platvis met een lichtbruine kleur en grote, bolle ogen.
Lengte: Ca. 30 cm.
Gewicht: Ca. 300 gram.
Voedsel: Kleine visjes, garnalen en wormen.
Bereidingswijze: Bakken en roken.

Schol
Leefgebied: De Noordzee, de Oostzee
Uiterlijke kenmerken: Een platvis met een bruine bovenkant met opvallende oranje stippen.
Lengte: Ca. 40 cm.
Gewicht: Ca. 500 gram.
Voedsel: Visjes, wormen, schaaldieren en kleine kreeftachtigen.
Bereidingswijze: Gebakken zijn schollen het aller-lekkerst!

Sprot
Leefgebied: De Waddenzee, de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en langs de Atlantische kusten. Uiterlijke kenmerken:De sprot heeft een blauw/groene rug, de flanken zijn zilverkleurig.
Lengte: 10 cm.
Gewicht: 80 gram.
Bereidingswijze: Bakken en roken.