Vlamkast 53

1792 CR Oudeschild

Tegenover de Spar

Neem contact met ons op +31(0)222-310783
Stuur ons een e-mail info@deoudevismarkt.nl
Volg de Oude Vismarkt van Texel op Twitter! Volg de Oude Vismarkt van Texel op Facebook!

Met een groep vis eten op Texel?


Meer
Openingstijden
Ma. tot zaterdag 08:30 tot 18:00 uur.

Vis Noordzee

Viswinkel De Oude Vismarkt van Texel in Oudeschild biedt een ruime keuze aan verse vis uit de Noordzee. Deze verse vis kopen we voor zover mogelijk op de Visafslag Den Helder-Texel en is veelal gevangen door Texelse kotters. Kennismaken met vis uit de Noordzee? Kies voor bijvoorbeed schol, schar of poon. Heerlijk vers, dat proeft u!

Wilt u meer weten over vis uit de Noordzee? De medewerkers van de viswinkel helpen u graag en kunnen adviseren over de bereiding van de vis. In onderstaande lijst kunt u zien welke vissoorten uit de Noordzee we in de viswinkel verkopen. Minder toegankelijke vissoorten hebben we alleen na bestelling:

Ansjovis
Leefgebied: Noordzee, Atlantisch Oceaan, Middellandse Zee, Zwarte Zee en westelijke Indische Oceaan.
Uiterlijke kenmerken: Zilverachtige vis met afgeronde snuit en korte onderkaak.
Lengte: Ca. 20 cm.
Voedsel: Voornamelijk plankton.
Bereidingswijze: Bakken.  Ansjovis wordt vooral gepekeld gebruikt in diverse gerechten. Bij  De Oude Vismarkt van Texel is ansjovis ook gemarineerd verkrijgbaar.

Doornhaai
Leefgebied: Noordzee, Middellandse Zee, Grote en Atlantische Oceaan.
Uiterlijke kenmerken: De haai heeft stekels aan de voorkant van de twee rugvinnen. De bovenzijde van de haai is grijs, de buik is wit.
Lengte: Ca. 120 cm.
Gewicht: Ca. 7 kilo.
Voedsel: Vis, krab en inktvis.
Bereidingswijze: Doornhaai wordt veelal gerookt verkocht, dit product heet schillerlocken. Dit is het gerookte buikvet van de doornhaai, een zeer geliefd product in Duitsland, Ijsland en Scandinavië.

Griet
Leefgebied: Noordzee, Middellandse Zee en Atlantische Oceaan.
Uiterlijke kenmerken: De griet is een platvis, met een gladde huis. De kleur en het patroon van de griet wordt afgestemd op het leefgebied.
Lengte: Ca. 40 cm.
Gewicht: Ca. 1,5 kilo.
Voedsel: Bodemvissen en kreeftachtigen.
Bereidingswijze: Bakken, grillen en stoven.

Haring
Leefgebied: De Noordzee, de Waddenzee en de Oostzee.
Uiterlijke kenmerken: De haring heeft een zilverkleurig lichaam met grijsgroene of blauwgroene rug.
Lengte:Ca. 20 cm.
Voedsel: Garnalen en kleine vissen.
Bereidingswijze: Zure haring, braadharing en rolmops. Liefhebbers eten haring rauw met uitjes.


Heilbot
Leefgebied: De Noordzee, Atlantische Oceaan.
Uiterlijke kenmerken: De heilbot is een platvis met een groenbruine tot zwarte kleur. De buik van de vis is glanzend wit.
Lengte: Ca. 1 meter.
Gewicht: Ca.8 kilo.
Voedsel: Dierlijk voedsel.
Bereidingswijze: Door het stevige vlees kan de heilbot op alle mogelijke manieren bereid worden.

Kabeljauw
Leefgebied: De Noordzee, Atlantische Oceaan.
Uiterlijke kenmerken: De vis is groen en heeft opvallende ogen en uitstulpingen bij de kin.
Lengte: 80-90 cm.
Gewicht: Ca. 4 kilo.
Voedsel: Kreeft, krab, garnalen, vissen en mosselen.
Bereidingswijze: Kabeljauw kan zowel gebakken als gefrituurd (kibbeling) worden. De vis is door de stevige structuur ook prima geschikt om te grillen.

Makreel
Leefgebied: De Noordzee, Atlantische Oceaan, Zwarte Zee, Oostzee en het Middellandse Zeegebied
Uiterlijke kenmerken: De makreel is een vis met een gestroomd lichaam, met
Lengte: 25-50 cm.
Gewicht: Ca.500 gram.
Voedsel:Kreeft(achtigen) en vissen.
Bereidingswijze: Makreel wordt zowel vers als gestoomd en gerookt verkocht.

Mul
Leefgebied: Noordzee, Atlantische Oceaan, Middellandse Zee en de Zwarte Zee.
Uiterlijke kenmerken: De vis is roze/rood.
Lengte: Ca. 25 cm.
Gewicht: Tot 1 kilo.
Voedsel: Garnalen, weekdieren en kleine visjes.
Bereidingswijze: Bakken en grillen.

Paling
Leefgebied: Alle oppervlaktewater in Nederland en België, het Middellandse Zeegebied en de Oostzee.
Uiterlijke kenmerken: Een grijsbruine kleur en een zeer langwerpig, slangachtig lichaam met een lage rugkam.
Lengte: 60-125 cm.
Gewicht: 800 gram.
Voedsel: Larven, vlotkreeften, baars pos en blankvoorn. 
Bereidingswijze: Bakken, stoven en roken.

Alle paling van De Oude Vismarkt van Texel wordt duurzaam gevangen en voor alle verkochte paling wordt een bijdrage gedaan het duurzame palingfonds Dupan.

Poon
Leefgebied: De Noordzee.
Uiterlijke kenmerken: Een zwartgrijze vis met een opvallend grote rugvin en borstvin. De vis heeft overal stekels.
Lengte: 30-70 cm.
Gewicht: 3 kilo.
Voedsel: Vissen, kreeften en weekdieren.
Bereidingswijze: Bakken, roken en koken. De vis is vanwege de stevige structuur zeer geschikt voor het bereiden van vissoep en om te roken.

Poon Rood
Leefgebied: De Noordzee en de Atlantische Oceaan.
Uiterlijke kenmerken: De rug en bovenzijde van de vis zijn rood. De onderzijde van de vis is oranje of wit.
Lengte: Ca. 30 cm.
Voedsel: Vrijwel alles dat kleiner is dan de poon.
Bereidingswijze: Bakken, roken en stoven. Slechts eenderde deel van de rode poon is eetbaar. Door de stevige structuur is de vis prima geschikt om te roken.

Roodbaars
Leefgebied: De Noordzee, Noord Atlantische Oceaan.
Uiterlijke kenmerken: Een rode vis met een opvallend grote rugvin en bolle ogen.
Lengte: Ca. 45 cm.
Gewicht: Ca. 3 kilo.
Voedsel: Diverse vissoorten, kreeftachtigen en wormen.
Bereidingswijze: Bakken, stoven en grillen.
Roodbaarsfilet staat links op de foto.

Schar
Leefgebied: De Noordzee.
Uiterlijke kenmerken: Een platvis met een lichtbruine kleur en grote, bolle ogen.
Lengte: Ca. 30 cm.
Gewicht: Ca. 300 gram.
Voedsel: Kleine visjes, garnalen en wormen.
Bereidingswijze: Bakken en roken.

Schelvis
Leefgebied: De Noordzee.
Uiterlijke kenmerken: De kleur van de vis kan aan de bovenkant variëren van donkergroen tot bruin. De flanken zijn zilvergrijs en de buik wit.  De vis heeft drie rugvinnen en een ovale donkere vlek onder de eerste rugvin.
Lengte: Ca. 50-80 cm.
Gewicht: Ca. 2,5 kilo.
Voedsel: Kreeftjes, vis, mosselen en wadpieren.
Bereidingswijze: Bakken, pocheren, stomen en koken. De schelvis is geliefd voor de bereiding van vissoep.
De schelvis is de hele vis in de toonbank. De filet van de schelvis ligt onder de vis.

Schol
Leefgebied: De Noordzee, De Oostzee
Uiterlijke kenmerken: De schol is een platvis met aan de rechterkant een groenbruine huid, voorzien van oranje stippen. De linkerkant van de schol is wit. 
Lengte: Ca. 30 cm.
Gewicht: Ca 1 kilo.
Voedsel: Weekdieren en wormen.
Bereidingswijze: Bakken en stoven.

Alle schol die in viswinkel De Oude Vismarkt van Texel wordt verkocht is gegarandeerd duurzaam.

Snoekbaars
Leefgebied: De Noordzee.
Uiterlijke kenmerken: De snoekbaars is zilvergrijs tot goudbruin en heeft vage, donkere strepen dwars over de rug. De vis heeft bolle ogen en twee grote rugvinnen.
Lengte: 50-70 cm.
Gewicht: Ca. 2 kilo.
Voedsel: Kleinere vissen.
Bereidingswijze: Bakken.

Tarbot
Leefgebied: Het noordelijk deel van de Noordzee, Atlantische Oceaan, Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.
Uiterlijke kenmerken: Een grijsbruine platvis met een schijfvormig lichaam. Tussen de andere platvissen is de tarbot te herkennen aan de beenknobbels, die op de donkere zijde van de vis voelbaar zijn.
Lengte: Ca. 40-50 cm.
Gewicht: Ca. 4,5 kilo.
Voedsel: Visjes.
Bereidingswijze: Bakken en pocheren.

Tong
Leefgebied: De Noordzee (winter), Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.
Uiterlijke kenmerken: De tong is een platvis met een ovaalronde vorm en twee dicht bij elkaar staande oogjes. Deze bevinden zich aan de rechterzijde van de vis.
Lengte: Tot 60 cm.
Gewicht: Tot 900 gram.
Voedsel: Wormen, schaaldieren en kreeftachtigen.
Bereidingswijze: Bakken en stoven.

Wijting
Leefgebied: De Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Zwarte Zee en in delen van  de Middellandse zee.
Uiterlijke kenmerken: De rug is groenblauw en er zit een vlekje aan het begin van de borstvin. Wijting heeft drie rugvinnen.
Lengte: Ca. 25 cm.
Gewicht: Ca. 500 gram.
Voedsel: Garnalen, krabben, mosselen en weekdieren.
Bereidingswijze: Bakken, grillen, stoven, koken en stomen. Wijting is ook prima geschikt voor de bereiding van soepen en bouillabaisse.

Zalm
Leefgebied: overal ter wereld
Uiterlijke kenmerken: De zalm is een zilverkleurige, gestroomlijnde vis met een groenachtige rug.
Lengte: Ca. 80 cm.
Gewicht: Ca. 5 kilo.
Voedsel: Hoofdzakelijk insecten, kreeftachtigen en vis.
Bereidingswijze: Bakken, grillen, roken en stomen.
 
Zeebaars
Leefgebied: De Noordzee en de Middellandse Zee. Komt in beperkte mate ook in zoet water voor.
Uiterlijke kenmerken: De zeebaars heeft stekelige vinnen.
Lengte: 40-60 cm.
Gewicht: Ca. 3 kilo.
Voedsel: Zandspiering, haring, inktvis, krabben en kreeften.
Bereidingswijze: Bakken, stomen en grillen.
 
Zeeduivel
Leefgebied: De Noordzee, Atlantische Oceaan en Middellandse Zee.
Uiterlijke kenmerken: Hele brede bek met spitse tanden die naar binnen scharnieren. En de vis heeft een lantaarn op het hoofd om een prooi te lokken.
Lengte: Ca. 100 cm.
Gewicht: Ca. 8 kilo.
Voedsel: dierlijk voedsel.
Bereidingswijze: Bakken en grillen. Slechts een kwart van de vis is eetbaar.
 
Zeewolf
Leefgebied: De Noordzee
Uiterlijke kenmerken: Een hoge rugvin en dikke tanden en gehemelte voor het kraken van schaal- en schelpdieren.
Lengte: 80 cm.
Gewicht: Ca. 5-6 kilo.
Voedsel: Schaal- en schelpdieren.
Bereidingswijze: Bakken en grillen.