Vlamkast 53

1792 CR Oudeschild

Tegenover de Spar

Neem contact met ons op +31(0)222-310783
Stuur ons een e-mail info@deoudevismarkt.nl
Volg de Oude Vismarkt van Texel op Twitter! Volg de Oude Vismarkt van Texel op Facebook!

Met een groep vis eten op Texel?


Meer
Openingstijden
Ma. tot zaterdag 08:30 tot 18:00 uur. Zondag van 10:00 tot 18:00 uur.

Oudeschild

het vissersdorp van Texel

Oudeschild, het vissersdorp van Texel, is onlosmakelijk verbonden met de zee. De lucht is zilt, de vis spartelvers en in de weekenden ligt de indrukwekkende vissersvloot in de haven, klaar voor een nieuwe week op zee. Het dorp heeft een rijke historie en een heden dat zeer de moeite waard is.

Het vissersdorp zet zich in de Gouden Eeuw op de kaart door de aanwezigheid van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). De schepen van de handelsonderneming beginnen vanaf De Reede van Texel aan hun reizen op zoek naar peper, nootmuskaat en andere rijkdommen. De schepen wachten net buiten Oudeschild op goede wind, die ze snel op weg naar De Oost helpt. Jaarlijks vertrekken zo'n drieduizend schepen vanaf De Reede aan hun reis, die vele maanden of zelfs jaren duurt.

De VOC zorgt, door het inkopen van verse producten als vlees, groente en water, voor inkomsten voor Oudeschild. Met kleine bootjes leveren bewoners de spullen aan de schepen, die te groot zijn om dichtbij de kust te komen. De aanwezigheid van de VOC heeft grote aantrekkingskracht op mensen van buiten het eiland. Zo komen er veel loodsen in Oudeschild wonen, die de enorme zeilschepen letterlijk door de ondiepe stukken van de Waddenzee en Marsdiep loodsen.

De rijkdom uit het VOC-tijdperk is nog altijd terug te vinden in de huizen in De Ruyterstraat en in het karakteristieke Zeemanskerkje, dat een aantal bijzondere schenkingen kreeg. Maar na het faillissement van de VOC in 1798 valt Oudeschild terug op de visserij in al zijn diversiteit.

De visserij op Texel is nog altijd een belangrijke pijler van de lokale economie. De kottervloot is, door vangstbeperkingen, hoge brandstofprijzen en milieuwetgeving, flink uitgedund ten opzichte van vroeger. Maar de Texelse vissers tonen zich zeer innovatief en lopen landelijk voorop in de ontwikkeling van nieuwe vismethodes als de pulskor, de sumwing en de jackwing. Door de enorme brandstofbesparing van deze duurzame vanginstallaties heeft de visserij een toekomst op Texel.    

Naast de kotters liggen er in de haven ook diverse rondvaartboten, die het mogelijk maken de zeehonden op het Wad te bezoeken en te ervaren hoe een garnalenkotter werkt. De vis die in de netten zit wordt aan boord besproken, erg leerzaam! Een deel van de garnalenvangst wordt direct gekookt en kan geproefd worden.

In Oudeschild zijn mogelijkheden om het hele jaar rond (!) gezellig te winkelen, maar met de lokale vissersvloot voor de deur heeft Oudeschild vooral naam gemaakt in vis. Zowel in de restaurants als in de viswinkels De Oude Vismarkt van Texel en De Texelse Visspecialist. In de restaurants aan de haven voeren overheerlijke visgerechten de boventoon. Geniet van het onbetaalbare uitzicht over de haven en laat u verrassen met het mooiste product dat Oudeschild te bieden heeft: vis!